Kwantlen Polytechnic University

Location

Richmond, BC

Building Type

Education

Square footage

70,000

Product Supplied

Fasteners

Veiled in glass and highlighted with mass timber elements, drawing attention to its focus on sustainable development. The Kwantlen Polytechnic University’s Wilson School of Design seamlessly integrates into the City of Richmond’s developing urban landscape along Kwantlen Street. The building will be the school’s newest place to cultivate a new generation of talented designers who specialize in, graphics, fashion, and interior design.

The building springboards off the same robust industrial warehouse design concept that has seemingly remained unchanged since the 19th century, creating a building with a high open-ceiling and vast amounts of space, but evolves it by incorporating a CNC-milled post-and-beam timber frame. The resulting building blends versatile functional flexibility, with smart and sustainable material utilization through a Mass Timber post and beam structure that is combined with a concreate-metal composite CLT decking, spanning over frame elements. The design team was able to achieve building features such as an open central atrium, high ceilings that take in the sun, as well as large windows that can open to provide fresh air.

Architect – Public Design, KPMB

CLT & Glulam Supplier –  Seagate Structures (USA) Inc.

Structural Engineer –  Fast + Epp

Sign Up

Register for a Technical Learning Session

NEWS LETTER

Sign up for MTC Newsletter and keep up to date with all our progress.