ATCO Commercial Centre

Location

Calgary, Alberta

Building Type

Commercial

Square footage

30,000

Product Supplied

Structural Fasteners

To accompany the construction of their new headquarters in Calgary, the ATCO company decided to build the ATCO Commons, a multipurpose and iconic leaf-shaped facility, in the middle of their two four-story office structures. Accessible to the members of the firm and to the community, this leaf-shaped mass timber building serves as a foyer, living room, dining room and kitchen to the campus.

This project used about 522 cubic meters of engineered wood products that are glue-laminated timber columns and beams with cross-laminated timber (CLT) panels that figure prominently in the ceiling of the building. This cubic meter’s metric corresponds to around 1 minute of wood growth in the U.S. and the Canadian forests. The ATCO Commons is a LEED-NC (New Construction) gold certified building and stores approximately 458 metric tons of CO₂ within its mass timber structure, reducing greenhouse gas emissions by 177 metric tons of CO₂ per year. This is equivalent to 134 cars off the road for one year.

Sign Up

Register for a Technical Learning Session

NEWS LETTER

Sign up for MTC Newsletter and keep up to date with all our progress.