
Q&A Webinar
Fire Design for Beam Hanger Connections

Question 1
Question : Do you have a cost analysis to help in choosing between the connectors?
Answer :
Yes, one of the features in our newly published Beam Hanger Design Guide is the ratio of 
connector cost to capacity. This ratio will help in choosing the connector that has the right 
capacity for your connection while being the most cost effective. 

Question 2
Question :  Are the connector capacities available in ASD for the USA?
Answer :
Yes, the values listed in the USA Beam Hanger Design Guide are in ASD.

Question 3
Question : 	 Can	the	concealed	hangers	still	achieve	a	fire	rating	without	the	fire	caulking?
Answer :   
This	is	a	question	that	depends	on	the	configuration	of	the	connection.	Depending	on	the	
housing	configuration	under	the	current	codes,	fire	caulking	may	be	optional.	Additionally,	
some European standards consider two elements at a connection to be “bounded” when the 
gap	is	smaller	than	2	mm	(0.08”)	this	would	mean	fire	caulking	may	not	be	required.	
	 However,	it	is	important	to	keep	in	mind	the	new	code	changes	for	Type	IV	in	the	IBC	
2021.	Under	the	new	code	section,	IBC	703.9,	sealants	are	required	at	edges	and	intersection	
of	fire	resistance	rated	mass	timber	elements,	unless	they	show	that	the	FRR	is	maintained	
without	the	sealant.	The	tests	that	we	have	performed	have	used	fire	caulking	around	the	
connector and are in compliant with future code changes.  

Question 4
Question :	 Is	 there	an	 ICC	 report	showing	 that	 the	connection	 is	 rated	 for	a	1-hour	fire	
rating?
Answer :
Our	Beam	Hanger	Systems	are	not	ICC	approved	yet.	As	of	now,	engineers	were	able	to	pass	
the	building	code	approvals	for	the	RICON	S	VS	and	the	MEGANT	in	the	USA	by	providing	the	
building	officials	the	proper	set	of	research	data,	which	we	can	provide	for	fire	rating,	inter-
story drift performance, load resistance, etc.
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Question 5
Question	:	 Are	your	Beam	Hanger	ICC	approved?
Answer:
The	ICC	approval	for	the	Beam	Hanger	System	is	currently	pending.	

Question 6
Question :	 Can	you	confirm	sealants	around	connections	if	not	a	“joint”	do	not	have	to	be	
fire	caulking	in	the	new	type	IV.	I	recognize	that	fire	caulking	was	used	in	the	tested	assembly	
you presented.
Answer :
Not	all	connections	require	fire	caulking,	a	good	example	 is	the	CLT	floor	panel	to	glulam	
beam	connection	in	the	TR10.	The	TR-10	uses	the	char	contraction	effect	to	calculate	the	
wood	thickness	required	at	an	intersection	of	two	unbonded	timber	elements.

Question 7
Question :	 	 Is	 there	any	study	being	made	 for	 the	use	of	 these	connections	 in	 tropical	
weather areas?
Answer :
The	beam	hanger	systems	have	been	used	extensively	 in	Canada	and	the	USA	 in	various	
environmental	conditions	including	seismic	zones.	As	per	the	code,	dry	service	conditions	
should be maintained.

Question 8
Question :	 The	code	allows	Type	III	to	use	FRTW	on	the	exterior.	
Answer :
You	are	correct.	 IBC	2015	Clause	602.3	Type	III.	states	that	“	Type	 III	construction	 is	that	
type	of	construction	in	which	the	exterior	walls	are	of	noncombustible	materials	and	interior	
building	elements	are	of	any	material	permitted	by	 this	code.	Fire-retardant-treated	wood	
framing	complying	with	Section	2303.2	shall	be	permitted	within	exterior	wall	assemblies	of	
a	2-hour	rating	or	less.”
	 That	section	of	the	presentation	was	meant	only	to	summarize	the	code	requirements.	
Designers	should	refer	to	the	IBC	2015	for	complete	detailed	requirements.
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Question 9
Question :	 	The	example	was	 related	 to	a	2hr	fire	 rated	connection	but	 the	fire	 testing	
certified	the	beam	hangers	for	1.5hr.	How	do	you	justify	that?
Answer :
The	tested	assembly	was	awarded	a	fire	rating	of	1.5hr.	

The	connectors	were	designed	with	a	wood	cover	of	2-¼”	for	the	tests	and	the	estimated	
char	thickness	measured	after	the	test	was	2-1/16”.	This	shows	this	calculation	method	is	
accurate.	To	compare,	the	nonlinear	approach	in	the	TR10	estimates	the	achar	for	1.5hr	as	
approximately	2-⅛”.	After	the	test,	no	failure	was	observed	and	the	connection	sustained	the	
load throughout the full length of the test duration. The test has proven the effectiveness of 
wood	cover	to	protect	the	concealed	beam	hangers	in	a	fully	loaded	full-scale	fire	event.
	 It	is	important	to	understand	that	the	2hr	FRR	presented	in	the	webinar	and	the	design	
tables	of	our	design	guide	are	both	based	on	the	FRR	design	calculation	method	presented	
into	the	TR-10	and	testing	data.	This	is	a	valid	design	approach	recognized	by	building	official	
in	North	America.

Question 10
Question :	 Why	are	 the	minimum	beam	size	 requirements	 in	 the	fire	design,	bigger	 for	
some of the smaller connectors?
Answer :
We	recommend	placing	the	connector	at	the	lowest	most	30%	of	the	beam	depth	to	avoid	
creating	a	virtual	notch.	The	beam	sizes	in	the	fire	design	table	are	so	that	the	connectors	can	
be	used	without	reinforcement.	If	other	beam	sizes	are	used,	proper	reinforcement	screws	
should be used around the connector.  
	 The	beam	sizes	also	take	the	corner	rounding	effect	into	consideration.	For	narrower	
connectors, the corner rounding is important on the sides of the connector and for wider 
connectors, the corner rounding is important at the bottom. 

Question 11
Question :	 Do	the	fasteners	for	the	wood	cover	need	to	be	fire	rated?
Answer :
No,	Clause	4.4.1.2	of	the	TR10,	states	that	the	fasteners	for	attaching	the	wood	cover	do	not	
need	to	be	fire	rated,	but	they	do	need	to	have	enough	length	to	make	sure	the	wood	cover	
stays	in	place	during	the	fire.
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